یک چالش برای «قلعه فلک‌الافلاک»

0
(0)

Според ISNA магазини, университет Лорестан, военни казарми, земи на военна организация и… За първи път през 1370 г., след посещението на Върховния лидер в провинция Лорестан, беше повдигнат въпросът за предоставянето на целия обект и територията на замъка Флак-А-Флак като културно наследство (IRNA, 21 декември 1400 г. ), но сега, след повече от три десетилетия, е постигната само част от освобожденията, а друга част от тази област все още не е освободена. Сега, когато една от глобалните регистрационни квоти на Иран за 2024 г. е разпределена за долината Хорамабад и замъка Флак-А-Флак, това е стимул да погледнем съдбата на тази сасанидска крепост.

В последния публикуван доклад за освобождаването на Flak-A-Flak, Сардар Nematullah Bagheri, командир на армията Lorestan, каза:Не пренебрегвайте усилията на нашите приятели, положени за освобождаването на замъка Флак Ала-Флак, всичко, което е направено, е направено от Корпуса и ние сме загрижени. Мястото, където в момента се намира Корпусът, е дълъг и широк комплекс и ние правим всичко възможно да се преместим възможно най-скоро. Ние дори използвахме нашите инструменти, за да ускорим работата и сега 60% от работата е свършена на новото място и се опитваме да завършим тази задача възможно най-скоро.”

Предупрежденията за строежите, извършени от военните органи, организацията на затворите и дори университета Хорамабад на територията на замъка Фалак-ал-Афлак, са дадени от 1380 г. и докато представителят на народа на Хорамабад нарече тези строежи незаконни, Планът за освобождаване на пространството на звездите беше предложен през 2001 г. и дори неговите общи аспекти бяха одобрени от културната комисия на парламента, а също така беше прегледан от Съвета на пазителите.

И накрая, след окончателното одобрение на плана за освобождаване на района на замъка Flak-A-Flaq в Ислямския съвет (ноември 2002 г.), който също беше одобрен от Съвета на пазителите през същата година, сградите в част от крепостта, където е построен ислямският университет Азад в Лорестан. Беше продаден (август 2003 г.). Също така, по време на посещението на президента в провинция Лорестан (март 2004 г.), освобождаването на замъка Флак-Афлак беше сред одобренията на правителствения съвет.

Въпреки заповедта на Върховния лидер и одобрението на парламента и правителствения съвет, както и одобрението на Съвета на пазителите, този план все още не е напълно реализиран и през годините се казва, че това, което е попречило на реализацията на това обещание е липсата на кредит.

Процесът на протест срещу безпокойството на замъка Флак Ал-Афлак се формира от самото начало и през юни 2005 г. членовете на парламента предупредиха за този проблем, а Кадратулла Имани, представител на народа на Хоррам Абад, заяви : „В част

Въпреки подобни напомняния, финансирането на този проект беше изправено пред проблеми и всеки път, когато се повдигаше въпросът за освобождаване на пространството на звездите, едно изречение беше повдигнато сред разговорите и напомнянията, както в публичната зала на Меджлиса, така и на други срещи:Планът за освобождаване на този район все още не е изпълнен въпреки одобренията на парламента и правителствената комисия!

През октомври 2006 г., в продължение на процеса на освобождаване на свещеното пространство, президентът на университета Лорестан предаде част от факултета по литература на организацията за културно наследство, а през март същата година тогавашният губернатор на Лорестан обяви преместването на армейските казарми в град Хоррам Абад на друго място.

През юни 2007 г. журналисти посетиха замъка Флак-А-Флак и по време на това посещение ръководителят на организацията за културно наследство Лорестан заяви: „Магазините около замъка бяха най-важният проблем на този проект, повечето от тях бяха закупени и унищожени , и други съоръжения бяха договорени.” В процес е закупуване и предприемане на действия за решаване на този проблем и се надяваме, че планът ще бъде изпълнен с повече доверие при второто пътуване на правителствената делегация. Досега около 8 милиарда томана са похарчени за освобождаването на територията на този замък и ако трябва да се купи цялата територия около замъка, 70 милиарда томана, и ако земята е обезопасена и няма да плащаме за арената, работата може да бъде завършена с още 20 милиарда томана.

Shahrivar 2008, директорът на строителните проекти на университета Lorestan, за освобождаването на замъка Khorramabad Flak-al-Aflak от този университет през 2008 г. и губернаторът на Lorestan за преместването на централния затвор в Khorramabad на ново място през следващите три най-късно месеци; Тоест той е информирал до декември 2007 г.

Според разследванията, извършени от Департамента за културно наследство, занаяти и туризъм на провинция Лорестан, до ноември 2007 г. от общата площ на този замък, центърът за реформи и образование с площ от 976 метра, палестинец кино с площ от 750 метра и 36 магазина с площ от 481 метра бяха евакуирани и унищожени, а само 2207 метра от района на замъка бяха евакуирани и унищожени дотогава, а останалите; Тоест публичните имоти на университета Лорестан с площ от 15 000 квадратни метра, казармите на IRGC и частни ищци с площ от 61 166 квадратни метра, армейските земи в границите на университета Лорестан с площ от Не са евакуирани 19 845 кв. м. и др. Но след това, през декември 2007 г., службата за набиране на армия в Khorramabad беше купена и разрушена.

Въпреки тези мерки, според изявленията на ръководителя на Сметната комисия на Лорестан, до април 2009 г. са предадени общо 10 до 12 процента от земята около замъка. И това беше докато през март 2009 г. първият вицепрезидент обяви отпускането на 30 милиарда риала за продължаване на освобождаването на замъка Флак-Афлак и други исторически обекти на провинция Лорестан през 1390 и 1391 г.

Въпреки това, планът за освобождаване на неприкосновеността на личния живот на Flak-A-Flak все още беше изправен пред закъснения и липса на доверие и според представителя на Wali Faqih в Lorestan IRGC, „правителството не беше изпълнило задълженията си към IRGC дотогава, които, ако тези задължения бяха изпълнени, { Казармите също евакуираха крепостта. »

Следващото действие, предприето за освобождаване на територията на замъка Флак-А-Флак, беше разрушаването на сградата на Главната дирекция за културно наследство на Лорестан и библиотеката на 17 Шахривар Хорамабад през април 1392 г. и разрушаването на сградата на Главна поща на провинцията през юли същата година. Въпреки освобождаването на тези части, част от крепостта все още е била прикрепена към сградите на военни институции и през следващите години пазителите на културното наследство на Лорестан считат финансирането и сътрудничеството на тези военни органи за необходими за това освобождение.

През януари 2013 г. генералният директор на културното наследство на Лорестан обяви, че до края на същата година част от територията на замъка Флак-А-Флак, която е притежание на армията, ще бъде освободена и това обещание беше не е изпълнено.

През август 2015 г. командирът на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, Хазрат Абул Фазл (А.С.), каза: „Досега никой губернатор не е успял да приеме Корпуса на гвардейците на ислямската революция (Казарми), те ни дадоха 40 милиарда томана, но земята все още не е готова, защото 11 милиарда томани също са необходими за Джихад. земеделие, но те все още не са платили.”

Въпреки това през юли 2016 г. тогавашният губернатор на Лорестан обяви пълната евакуация на замъка Фалак Ал-Афлак до септември 2016 г. и нямаше новини за пълната евакуация до февруари същата година, последвано от ръководителя на Генералната дирекция на културно наследство, занаяти и туризъм Lorestan обяви, че територията на Lorestan Skyscraper Castle ще бъде освободена до 20 март същата година.

Тези обещания направиха заглавия, докато кредитът, необходим за казармите на IRGC, не беше напълно осигурен и заместник-инженерът на Министерството на отбраната каза през юли 2017 г., че „предпоставката за евакуацията на казармите на IRGC от форта Flak-A-Flak е строителството на нова казарма“. Тази казарма струва 68 милиарда томана и ако бъде предоставен необходимият кредит, ще обсъдим освобождаването преди октомври 2018 г. Въпреки това през февруари 2018 г. генералният директор на отдела за културно наследство, занаяти и туризъм на Лорестан получи новина, че втората вноска от таксата за освобождаване на замъка Фалак-Афлак не е платена.

В продължение на този процес през декември 1399 г. започва операцията по разрушаването на 15 магазина от съществуващите сгради в границите на замъка Фалак-ал-Афлак и моста Сафави, а през март 1401 г. седем магазина са унищожени от северната страна на Фалак -al-Aflak Castle, Khorramabad, и през октомври 1402 г., три магазина са били унищожени (според новинарската агенция, свързана с Министерството на културното наследство) е унищожена.

Най-накрая беше обявено, че 8 хектара от 12 хектара на сасанидската крепост Фалак-Афлак в Хорамабад са определени като културно наследство, занаяти и туризъм. Генералният директор на отдела за културно наследство, туризъм и занаяти на Лорестан каза: „Терените на замъка Флак-А-Флак са 12 хектара, които са били собственост на университета Лорестан, пощите, затворите, казармите на IRGC и др. От тези 12 хектара, 8 хектара са издадени от името на правителството на Ислямската република и от името на Министерството на културното наследство, туризма и занаятите. Част от останалите 4 хектара са казармите, а другата част включва хълма, върху който е построен замъкът небостъргач. „Въпросният хълм не е собственост на никоя институция. (Ирански вестник от март 2019 г.)

Тази година (1402) Шахривар също обяви освобождаването на южната страна на замъка Флак-А-Флак през 1403 г.

Остава да видим дали тази част от замъка Flak-A-Flak ще бъде пусната през следващата година или все още се говори за липса на кредит и отлагането на тази резолюция?

Световният рекорд на съзвездия може би през 2024 г

През тези години, когато беше повдигнат въпросът за освобождаване на неприкосновеността на личния живот на замъка Flak-A-Flak, на всеки няколко години беше повдигнато и обещанието за финализиране на регистрацията на този исторически замък в списъка на световното наследство, но въпросът за неприкосновеността на личния живот на този исторически обект също се отрази на глобалната му регистрация и освобождаването на района. И поверителността на замъка Флак-А-Флак е една от най-важните предпоставки на ЮНЕСКО за световната регистрация на този сасанидски замък.

Въпреки че това произведение е включено във временния списък на ЮНЕСКО от 2009 г., предложението за неговата световна регистрация беше представено в пакет с долината Хоррам Абад и счупения мост, а генералният директор на културното наследство, туризма и занаятите на Лорестан също реши да разпредели квотата от 2024 г. за долината Хоррам Абад. И замъкът небостъргач информира.

Състоянието на възстановяване и укрепване на небостъргачи

Но през тези години “Замъкът Флак-А-Флак” не само беше в заглавията на вестниците поради освобождаването на неговата територия и район, но имаше и опасения за опазването и укрепването на това уникално историческо произведение, което също беше в опасност поради липса на кредит и дори безпринципно възстановяване. Земетресението от 1396 и 1399 г., както и наводнението от 1398 г. поставиха състоянието на този замък в известна опасност и предизвикаха предупреждения и предупреждения за укрепването му.

В един момент дори беше обявено, че поради неправилното изпълнение на укрепителния план е добавена допълнителна тежест към крепостта и подлежащата й почва, а южните части на крепостта Flak Al-Flak са се напукали до милиметър и дори след появата на мълния и мълния през юни 2017 г., стената на казармите в този район беше унищожена и в Шахривар и Мехр от 2018 г. също беше част от зеленото пространство и градината на двореца Харим на Флак-А-Флак Корамабад запали се.

Въпреки тези събития, замъкът е възстановен през април 2019 г. Въпреки това, През 1400 г. представителят на хората от Хоррамабад и Чегани в Ислямския съвет заявява, че „земята на замъка Флак-ал-Флак се е заселила и е в опасност от унищожение“, новина, която нито е отхвърлена, нито потвърдена от генерален директор на културното наследство на тази провинция, но това, което беше потвърдено от пазителите на културното наследство. Лорестан говори за статута на замъка Фалак-Афлак през тези години, е, че състоянието на този комплекс е добро и не е застрашени от всякакви опасности като наводнения и земетресения.

край на съобщението



منبع

میانگین امتیاز کاربران: 0 / 5. تعداد آرا: 0

سایر مطالب مرتبط
پرسش/نظر خود را مطرح کنید.

پرسش/نظر خود را مطرح کنید. (آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد)