چشمک به قاچاقچیان آثار تاریخی!

0
(0)


Според Isna, институтът за изследване на културното наследство е разследвал проучването и плячкосването на пещерата “Ghar Hastijan” в централната провинция под заглавието “наследство в опасност” по същото време като седмицата на изследването. Тази среща се проведе във вторник, 21 декември в Националния музей, и присъстваха представители на Инспекторската организация, Парламента, Програмната и бюджетна организация и Министерството на културното наследство, туризма и занаятите, заедно с група археолози и студенти . Али Дараби, заместник на културното наследство и заместник служител на Министерството на културното наследство, туризма и занаятите, трябваше да изнесе реч на тази среща, която преди това беше спомената като важна от ръководителя на Изследователския институт за културно наследство и туризъм, и отсъствието му на такава среща беше критикувано от някои Той беше изправен пред археолози.

Навруз Раджаби, археолог който беше отговорен за управлението на тази среща, даде обяснения за това как пещерата Hestijan и нейните нововъведения са били открити от един от експертите на линията Pahlavi и каза: Много документи и ръкописи за тази пещера са дошли от европейски и американски университети, а разграбването на пещерата Хестиян е започнало от 50-те години на миналия век. По такъв начин, че когато започнат разкопките на археолозите, те са изправени пред окаяна ситуация вътре в тази пещера.

Иран все още няма списък на застрашеното наследство

Габриел Нокандех, ръководител на Националния музей на Иран, също разгледа въпроса за престъпленията срещу културното наследство и добави: щетите върху културното наследство, както материално, така и духовно, са непоправими, невъзобновими и незаменими. Съгласно член 40 от Конституцията никой няма право да уврежда друга част от обществото в своя полза. Културното наследство не принадлежи на география, то принадлежи на човечеството и е общото право на всички човешки същества.

Той смята развитието на земеделските земи за една от основните непоправими щети на древни обекти като „Гар Хестиджан“ и „Тепе Тилинех“ и заявява: „Ние не само изкривяваме тези паметници, ние също унищожаваме историята на селското стопанство, човечеството и тяхната идентичност.” Тилине е един от най-известните обекти, който сам по себе си е толкова ценен и важен, колкото идентифицираните обекти в Западна Азия. Трябва да обърнем внимание на тези области. Само едно копие на пергамента, публикуван от пещерата Хестиян, показва статута на жените и културните ценности и емоционалните взаимоотношения на семейството по това време.

Прочетете в този контекст:

Писмо от сасанидски брат!

След това директорът на Националния музей на Иран предложи да бъде изготвен „списък на застрашеното наследство на Иран“ и да се определят кредит и бюджет за него, и по-нататък каза: Ние нямаме този списък. Може би това е дълъг списък, но очевидно това е Иран и има толкова ценна география.

Той продължи: До 1392 г. престъплението срещу културното наследство е било простимо в законодателството на страната, но в Ислямския наказателен кодекс от 2012 г. нататък то се е превърнало в едно от непростимите престъпления. Разбира се, прокурорите трябва да увеличат своята мобилност, тъй като не четем много в новините, че са много активни по отношение на престъпленията срещу културното наследство, необходимо е да се засили тяхната движеща сила.

В края на речта си Нуканде смята, че културното наследство е толкова важно, колкото околната среда и климата.

Навремето западняците разграбваха историческите паметници, днес децата на тази държава!

Мустафа Де Пахлван – ръководител на Института за изследване на културното наследство и туризма В продължение на срещата на Гар Хестиджан той каза: киберпространството не се справя добре в областта на културното наследство. Г-н Дараби – заместник на културното наследство – също потвърди, че ситуацията с културното наследство не е добра. Наследството не е било добро в миналото. Размерът на разрушенията стана много по-интензивен и ужасен.

След това този археолог посочи грабежите, които се случват в областта на културното наследство от миналото, и добави: В мемоарите на професор Могадам, който беше инспектор на разкопките, се посочва, че когато Реза Шах дойде в Суш, аз му казах че французите отнемат нашето наследство и оставят останалото за нас. Реза Шах променя сметката и решава, че видните обекти ще останат за Иран, а останалите ще бъдат изтеглени. В книга със заглавие “Археологически документи” са публикувани документи, които показват, че няколко антични контейнера са били изнесени от страната с подписа на “Хасан Али Мансур”.

Де Пахлаван добави: Преди революцията имахме много контрабандни разкопки, тези разкопки не са специфични след революцията, например мястото “Сегзабад” в Казвин, всичките му артефакти бяха изнесени от страната след земетресението в Бойин Захра. Повече от 100 000 керамични съдове Segzabad се съхраняват в Токио, Япония. След революцията имахме плячкосването на „Jiroft“ в Керман и дори „Rashtkhwar“ в Razavi Khorasan, който беше разграбен от хората. В миналото западняците изнесоха тези произведения от страната, днес децата на страната ги разграбват. Страните от Персийския залив се превърнаха в аукционни пазари на исторически произведения на Иран.

Намигнете на контрабандистите на исторически паметници!

Тогава той повдигна въпроса дали Министерството на културното наследство, туризма и занаятите е в състояние да защити наследството на тази страна и каза: От самия министър до дъното, всички се стараят и се полагат много усилия, но финансовите ограничения налагат благодетелите на културното наследство да имат за защита Разбира се, липсващото звено в държавата, което не може да се реши с големи финансови кредити, са хората. Културното наследство ще продължи да се разграбва, докато наследството на хората не стане публично достояние и хората не повярват в това.

Ръководителят на Института за изследване на културното наследство и туризма каза: Като археолог, който преподава в класовете, чух, че видните фигури на Илимай в Хузестан се взривяват с динамит. Много от релефите имат дупки от динамит. Една от тези забележителности в Шимбаст, когато отидохме да я документираме, разбрахме, че няма ясна карта, намерих я, като попитах, местните казаха, че това е много труден и труден път и казаха, че отнема седем часа, за да стигнем до забележителността, един от местните каза, че са необходими един милион томана, за да ни откарат до там, вървяхме по този път два часа и когато пристигнахме, видяхме дупката на динамита в големия й релеф. Предложих на същото място, че ако получава 10 милиона томана на месец, той е готов да защити тази видна фигура. Той каза, че ако докажем тези права, за да не дойде в Техеран като работник, той е готов да стои на дъното на долината с пистолет и да не допуска никого до нея. Това съкровище е стабилно. Има много начини за защита на културното наследство.

Де Пахлаван продължи: Вижте виртуалното пространство, пълно е с хаштагове Dafineh, Talisman и Treasure. Господин Поаро (търсач на съкровища) има повече от 70 страници (в Instagram), защо нещо не се случва!? Имаме страници, които публикуват на живо и шест хиляди души участват в тях едновременно. Това са много опасни. Не трябва просто да казваме, че нашето наследство е застрашено, трябва да измислим решение и да вдигнем шум.

Намигване на контрабандистите!

Ехсан Газизаде – член на Комисията по култура към Ислямския съвет Напомняйки, че създаването на Министерството на културното наследство, туризма и занаятите трябваше да има управленска и изпълнителна роля, доверие и независим ранг, като същевременно може да бъде наблюдавано, той продължи: Може би много от думите, които ръководителят на културното наследство Изследователският институт се е обърнал към Министерството на културното наследство, туризма и занаятите. Като ръководен орган ние трябва да сме координатор на устройствата. Това министерство има различни структури и организации, въпреки че досега е предприело добри действия, включително глобалната регистрация на кервансараите и връщането на плочите на Ахеменидите. Разбира се, министерството е ангажирано с бюджетни проблеми, въпреки че ние в парламента бяхме готови да помогнем в седмия план, който, разбира се, все още не е одобрен. В седмия план има повече от 40 постановления, свързани с културното наследство и туризма, разбира се, повечето от тези постановления са свързани с туризма, което показва потискането на областта на културното наследство, на което самото министерство трябва да обърне внимание.

Той продължи: Засилването на защитата на историческите паметници, укрепването на звеното за опазване на културното наследство, обръщането на внимание на разкопките и откритията, за да не бъдат изоставени, са сред проблемите, които трябва да бъдат разгледани. Извършени са много проучвания в Разави Хорасан, след което казаха, че няма бюджет и изоставиха работата и това изоставяне намига на хората, които са активни в областта на контрабандата, например Арслан Джазеб и Фархаджерд, които получиха кредит и започна работа, а след това спря и сега има няколко огради.Дърпали са и работата е изоставена.

Ghazizadeh каза: Нашето предложение е проектите да започнат с перспектива и в допълнение към откриването трябва да се осъществи защита и опазване.

Намигнете на контрабандистите на исторически паметници!

Този депутат продължи: Сед и Сима правят много сериали с исторически истории, но не са направили нищо за културното наследство. По отношение на историческото наследство трябва да има културно движение с твоето участие в Министерството на културното наследство, никой нищо няма да направи вместо теб, ти си отговорен и трябва да си човекът в сферата. The

Газизаде каза: Подкрепяме културни и пропагандни движения в парламента, декларацията за нужда трябва да бъде направена от вас, ние наблягаме на отчетността, едно от задълженията на културното наследство е отчетността в областта на защитата, въвеждането и застрашеното наследство.

Членът на културната комисия на парламента също така заяви: В областта на финансирането и бюджетирането ние увеличихме кредитите за културно наследство през последните три години, както в областта на придобиването, така и в областта на собствеността и силите за защита, но разбира се, че е не достатъчно. Г-н Заргами каза нещо относно отпускането на кредити, Министерството на културното наследство трябва да проследи. Смятам, че служителите на министерството трябва да положат повече усилия за запознаване с културното наследство на страната.

Али Бейги – ръководител на Научноизследователския институт по археология Освен това, след като Нима Асефи, изследовател в Изследователския институт по хуманитарни науки и културни изследвания, подчерта как пещерата Хестиян и нейните писмени документи са открити в германски и американски университети, ако не спрем тези разрушения и грабежи, след няколко години ние няма да има какво да запази националната ни идентичност.

От 399 писмени документа, идентифицирани в пещерата Хастиджан, само 9 документа са останали в Иран

Нима Асефи който беше в чужбина и присъства на конференцията чрез видеоконферентна връзка, представи доклад за процеса на откриване на пещерата Хестиян, която той идентифицира и прочете някои от документите й чрез местни проучвания и запитвания, и каза: Повече от 399 части от тези документи са били идентифицирани досега, от които може би 9 документа са в Иран и 390 документа са напуснали страната.

Той повдигна въпроса, че Защо широката общественост и Министерството на културното наследство не знаеха за тези документи и тяхното разграбване? И тогава той каза: Със сигурност много хора са виждали тези документи преди мен и не е възможно една пещера да бъде разрушена на това ниво и никой да не забележи.

Този изследовател също така заявява: Много е трудно да се прочетат тези документи, които са на писменост пехлеви, и нормален читател на пехлеви не може да ги прочете. Досега трима души са успели да разчетат тези документи и трудността на почерка е направила голяма част от документите на пещерата Хестиян все още неразчетени, а тези, които са прочетени, са пълни с грешки. В тези документи можете да видите думи, които не виждате в други документи на Пехлеви.

Намигнете на контрабандистите на исторически паметници!

Новости от пещерата Хастиджан

Тази среща също така обясни процеса на идентифициране и изследване на пещерата Хестиян с обясненията на Исмаил Шрахи – експерт от отдела за културно наследство на Централната провинция – и Мохамад Реза Немати – член на академичния състав на Института по археология и ръководител на разкопките в пещерата Хестиян, подробностите за които ще бъдат публикувани скоро.

Също така, част от новостите на пещера Хестиян са изложени в изложбата с научни постижения на Института за изследване на културното наследство, която е експонирана в Националния музей тези дни и до края на изследователската седмица.

край на съобщението



منبع

میانگین امتیاز کاربران: 0 / 5. تعداد آرا: 0

سایر مطالب مرتبط
پرسش/نظر خود را مطرح کنید.

پرسش/نظر خود را مطرح کنید. (آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد)