آینده بازار خودرو چگونه خواهد بود؟

0
(0)



مازیار بیگلو – دبیر انجمن تولیدکنندگان قطعات و مونتاژ خودرو – در گفتگو با ایسناوی با تشریح تک نرخی شدن ارز در اقتصاد کشور، پیامدهای آن و تاثیرات مثبت و منفی آن بر خودروسازی کشور، گفت: مواد اولیه مصرفی در صنعت خودرو قسمت های مختلفی دارد. برخی از این مواد اولیه در داخل تولید می شوند و مواد اولیه داخلی فقط آهن و آلومینیوم نیستند. همچنین شامل محصولات پلیمری و مواد پتروشیمی می شود که بیشتر این مواد در بورس کالا موجود است و طبق قانون بورس کالا قیمت پایه آنها معادل 80 درصد قیمت جهانی با نرخ ارز روز است.

وی افزود: تا افزایش اخیر نرخ ارز مبنای محاسبه قیمت ها حدود 70 تا 80 هزار تومان بود اما اکنون این نرخ ها با توجه به قیمت های جدید ثبت شده در سامانه های رسمی به محدوده 112 تا 134 هزار تومان رسیده است. و تقاضا همچنین می تواند منجر به افزایش بیشتر قیمت شود.

دبیر انجمن صنفی قطعات خودرو کشور خاطرنشان کرد: از سوی دیگر در کنار مواد اولیه داخلی، بخشی از نیاز صنعت خودرو اعم از قطعه یا مواد اولیه وارداتی از طریق واردات تامین می شود و این گروه نیز به دلیل افزایش نرخ ارز، افزایش نرخ ارز و تغییرات گمرکی با افزایش قیمت حدود 40 تا 50 درصدی مواجه هستند. بنابراین در مجموع و به طور میانگین افزایش چشمگیری در قیمت مواد اولیه مورد نیاز صنعت خودرو وجود داشته است.

تا قبل از افزایش اخیر نرخ ارز مبنای محاسبه قیمت ها حدود 70 تا 80 هزار تومان بود اما اکنون این نرخ ها به محدوده 112 تا 134 هزار تومان رسیده است که در نتیجه مواد اولیه داخلی بدون شک در ابتدای عرضه ها با افزایش قیمت حداقل 30 تا 40 درصدی مواجه خواهد شد. بیگلو تصریح کرد: بی شک این افزایش قیمت تمام شده مواد اولیه بر قیمت تمام شده خودروسازان تاثیر مستقیم خواهد داشت. به عنوان مثال در صنعت خودروی ایران حدود 50 درصد از کل قیمت تمام شده خودرو مربوط به …مواد اولیهو حتی اگر محاسبات را فقط روی کاغذ در نظر بگیریم و فرض کنیم مواد اولیه به طور متوسط ​​40 درصد افزایش قیمت داشته باشد، نتیجه افزایش حدود 20 درصدی قیمت نهایی خودرو خواهد بود. این محاسبه به اثرات ثانویه و اثرات غیرمستقیم افزایش نرخ ارز بستگی ندارد.

وی ادامه داد: در چنین شرایطی موضوع قیمت گذاری دستوری در صنعت خودرو حداقل در حوزه تولیدی اهمیت روزافزونی پیدا می کند و این سوال مطرح می شود که تا کی قیمت گذاری دستوری ادامه خواهد داشت و از سوی دیگر قیمت مواد اولیه کاملا آزاد شده و به شدت در حال افزایش است.

دبیر انجمن قطعه سازان و مجموعه سازان خودرو گفت: پیشنهادی که همیشه مطرح بوده و می شود این است که اگر قرار است قیمت گذاری سفارش داده شود، این روند به صورت ماسبق انجام شود. یعنی خودروساز مجبور نیست منتظر اعلام قیمت از سوی شورای رقابت باشد و می تواند بر اساس محاسبات قیمت را تعیین کند و بلافاصله خودرو را وارد بازار کند تا از عدم تعادل عرضه و ایجاد تقاضای کاذب در بازار جلوگیری کند.

بیگلو تصریح کرد: صرف نظر از نظرات افراد مختلف، از منظر علم اقتصاد، نمونه موفقی از قیمت گذاری تجویزی در تاریخ اقتصاد جهان وجود ندارد که نتیجه مطلوب را به همراه داشته باشد و از آنجایی که اقتصاد به عنوان یک علم و مکتب علمی شکل گرفته است، تجربه نشان می دهد که قیمت گذاری دستوری در نهایت با شکست مواجه می شود و این مورد نیز از این قاعده مستثنی نخواهد بود.

وی افزود: واقعیت تلخ این است که چه قیمت گذاری در بورس انجام شود و چه به هیات مدیره خودروسازان واگذار شود، مشکل اصلی در حال حاضر در سمت تقاضا است. مصرف کنندگان خودرو دیگر توان خرید خودرو با قیمت های بالا را ندارند. حتی اگر فرض کنیم بازار کاملا رقابتی شود، واردات آزاد، محدودیت های ارزی کاهش یابد و قیمت گذاری دستوری لغو شود، باز هم قیمت خودروهای داخلی به سطوح بسیار بالایی خواهد رسید و سوال اصلی این است که چند درصد از جامعه توانایی خرید خودرو با چنین قیمت هایی را دارند؟

دبیر انجمن قطعه سازان افزود: به نظر می رسد کاهش تقاضا اجتناب ناپذیر باشد و با توجه به پایین بودن سطح دستمزدها، کاهش درآمد سرانه و افزایش تورم، قدرت خرید واقعی خودرو در جامعه به شدت کاهش یافته و با توجه به شرایط جدید قیمت، پیش بینی می شود بازار خودرو حداقل تا یک سال آینده با کاهش شدید تقاضا مواجه شود.

انتهای پیام

میانگین امتیاز کاربران: 0 / 5. تعداد آرا: 0

سایر مطالب مرتبط
پرسش/نظر خود را مطرح کنید.

پرسش/نظر خود را مطرح کنید. (آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد)