موضوعات اصلی از دیدگاه برخی فعالان اقتصادی بر اساس شمای خرداد ماه

0
(0)



به گزارش ایسنا، تحلیل مرکز تحقیقات اتاق ایران از گزارش شامخ نشان می دهد: قطعی برق روزانه به ویژه در بخش صنعتی و مشکلات زنجیره تامین مواد اولیه و همچنین کاهش تقاضا از سوی مشتریان داخلی به دلیل نوسانات قیمت و عدم قطعیت. در مورد نتیجه انتخابات به میزان قابل توجهی از حجم فعالیت های تجاری کاسته شده است

شاخص مدیران خرید کل اقتصاد در خرداد 1403 برابر با 45.1 محاسبه شد که نشان می دهد سطح فعالیت های اقتصادی در این ماه نسبت به ماه قبل کاهش یافته است. همچنین بر اساس نتایج تعدیل فصلی، این شاخص برای خردادماه ۹/۴۴ برآورد شده است که برای دومین ماه متوالی کاهش داشته و در سری تعدیل شده به پایین‌ترین حد ۴۴ ماهه رسیده است که نشان‌دهنده شرایط نامساعد کسب‌وکار در کشور در خرداد ۱۳۰۳ است. .

بر اساس این گزارش، با توجه به اختلال در زنجیره تامین مواد اولیه، طبق پیش بینی ماه گذشته، سیاست جدید وزارت حراست در خصوص سامانه جامع تجارت و ثبت سفارش مواد اولیه، شرکت ها را با موانعی مواجه کرده است. از سوی دیگر، عدم توزیع ارز و مسائل مربوط به ترخیص کالا با بانک مرکزی و گمرک، به مشکلات تامین مواد اولیه دامن زده است.

در عین حال با توجه به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در خردادماه و عدم اطمینان از تصمیمات و سیاست های دولت آینده، تقاضای مشتریان به دلیل نگرانی از آینده کاهش یافته است.

شاخص مدیران خرید در سطح اقتصاد

آخرین نظرسنجی از فعالان اقتصادی کشور نشان می دهد که شاخص مدیران خرید کل اقتصاد (PMI) در خرداد 1403 برابر با 45.1 محاسبه شده است که این شاخص نشان می دهد که سطح فعالیت های اقتصادی در این ماه نسبت به ماه گذشته کاهش یافته و همچنین کاهش یافته است. پس از تعدیل فصلی، این شاخص برای خردادماه 44.9 برآورد شده است که برای دومین ماه متوالی کاهش یافته و کمترین مقدار در سری تعدیل شده مهر 1399 بوده که نشان از نامطلوب بودن شرایط کسب و کار در کشور دارد.

پس از حذف اثر فصلی، شاخص «تولید کالا یا ارائه خدمات» برای سومین ماه متوالی با کاهش به عدد 40.7 رسید و کمترین مقدار را در سری تعدیل‌شده ثبت کرد. علاوه بر تقاضای ضعیف مشتریان، مشکلاتی مانند تامین مشکل مواد اولیه و قطعی برق منجر به کاهش شدید تولید در ماه ژوئن شد.

شاخص «تعداد سفارش‌های مشتری جدید» ژوئن پس از حذف اثر فصلی، 42.1 برآورد شد که افزایش نرخ کاهش تقاضا از اردیبهشت ماه را تأیید می‌کند و کمترین مقدار خود را در 35 ماه اخیر از جولای 1400 به ثبت رسانده است. نوسانات قیمت و عدم اطمینان بیش از آن. نتایج انتخابات و تصمیمات اقتصادی در ماه های آینده بر تقاضای داخلی تاثیر گذاشته است.

شاخص “موجودی مواد اولیه یا مواد خریداری شده” در ژوئن 45.6 برآورد شد و برای چهارمین ماه متوالی کاهش یافت و کمترین سطح در 16 ماه گذشته از باخمن 1401 را به ثبت رساند. به نظر می رسد همانطور که پیش بینی می شد سیاست جدید وزارت حراست از نظر سیستم کلی معاملات و ثبت سفارش کالا و همچنین عدم توزیع ارز و مسائل مربوط به ترخیص کالا با بانک مرکزی و گمرک بر مشکلات زنجیره تامین مواد اولیه افزوده است. بدین ترتیب با وجود کاهش رشد قیمت خرید مواد اولیه و مواد مورد نیاز شرکت ها، مشکلات در تامین مواد اولیه بیشتر شده است.

در همین حال، شاخص موجودی کالاهای تمام شده به پایین ترین حد خود در 37 ماه گذشته از می 1400 به 46.2 رسید. با کاهش تولید و کمبود مواد خام، شرکت ها عمدتاً از موجودی ها برای پاسخگویی به تقاضای بازار استفاده کرده اند.

شاخص صادرات کالا یا خدمات تعدیل شده فصلی در ماه ژوئن به 43.2 رسید که دومین ماه متوالی کاهش و پایین ترین سطح 37 ماهه از می 1400 بود.

شاخص «فروش کالا یا خدمات» در خردادماه برای دومین ماه متوالی 43.7 بود و به کمترین میزان در 20 ماه گذشته رسید. این در حالی است که علاوه بر کاهش تقاضای داخلی و بلاتکلیفی طرف خرید به دلیل شرایط سیاسی-اقتصادی در ماه‌های آینده پس از انتخابات و تأثیر آن بر سیاست‌گذاری، تقاضای صادراتی نیز متاثر از نوسانات قیمتی بوده است.

شاخص «انتظارات برای حجم فعالیت اقتصادی» در ماه آینده برابر با 59.1 است که کمترین رشد را در سه ماه اخیر به خود اختصاص داده است و خوش‌بینی فعالان اقتصادی به کمترین میزان در سه ماه گذشته رسیده است. و سازندگان نگران فضای تقاضا در ماه های آینده و برگزاری انتخابات به ویژه در رابطه با سیاست های آتی هستند.

شاخص مدیران خرید در بخش صنعت

بر اساس داده‌های به‌دست‌آمده از شرکت‌های بخش صنعت، شاخص مدیران خرید بخش صنعت در خرداد 1403 برابر با 49.8 محاسبه شده است. این شاخص با تعدیل فصلی برای خرداد ماه 46.3 برآورد شده است که نشان دهنده افت محسوس کل بخش صنعت نسبت به اردیبهشت ماه است، بنابراین سومین پایین ترین مقدار را در سری تعدیل شده 57 دوره و کمترین مقدار در 35 ماه گذشته را به خود اختصاص داده است. . در خردادماه 11 حوزه فعالیت صنعتی (از 12 حوزه فعالیت صنعتی) با کاهش شاخص مواجه شدند.

پس از تعدیل فصلی، شاخص ارزش خروجی محصول 45.4 محاسبه شد و کمترین مقدار خود را در 17 ماه گذشته از ژانویه 1401 به ثبت رساند. در تقاضای مشتری، شرکت ها نیز در سطوح پایین تولید خود فعالیت می کنند.

شاخص سفارش‌های جدید مشتریان فصلی برای ماه ژوئن 42.2 برآورد شد که پایین‌ترین میزان در 28 ماه گذشته است. بر این اساس تقاضای مشتریان برای سومین ماه متوالی در این ماه کاهش یافت. به دنبال نوسانات نرخ ارز در ماه های اخیر و عدم اطمینان سیاسی-اقتصادی، تقاضای مشتریان کاهش یافته است.

شاخص ذخایر مواد اولیه ماه ژوئن تعدیل شده فصلی 43.8 برآورد شد و برای چهارمین ماه متوالی کاهش یافت و به پایین ترین حد خود در 16 ماه گذشته رسید. با وجود کاهش نرخ رشد قیمت مواد اولیه، به دلیل کمبود بودجه ارزی برای واردات مواد اولیه و سیاست جدید وزارت حراست در خصوص ثبت سفارش و موانع بانک مرکزی در ترخیص کالا از گمرک، تولیدکنندگان در تامین مواد اولیه با محدودیت مواجه است.

شاخص موجودی محصولات نهایی با تنظیم فصلی برای ماه ژوئن 49.4 برآورد شد که نشان دهنده کاهش موجودی به پایین ترین سطح 16 ماهه است. به دلیل مشکلات تامین مواد اولیه و قطع تولید و قطع برق، شرکت ها از موجودی بیشتری برای تامین تقاضا استفاده کرده اند.

شاخص «فروش محصول» در خرداد پس از حذف اثر فصلی، 40.8 برآورد شده و برای چهارمین ماه متوالی به زیر 50 رسیده است. در سری دوره 69 تعدیل شده صنعت پایین است و به پایین ترین سطح 35 ماهه رسیده است. میزان فروش در این ماه در تمامی حوزه های فعالیت صنعتی به میزان قابل توجهی کاهش یافت.

موضوعات اصلی از دیدگاه برخی فعالان اقتصادی در خرداد 1403

واردات مواد اولیه و ثبت سفارش در سامانه کل تجارت به ویژه از سوی وزارت بهداشت با محدودیت ها و مشکلات فراوانی مواجه است، از سوی دیگر با توجه به محدودیت های موجود در توزیع ارز به تولیدکننده، مشکلات بیشتری در تامین وجود دارد. مواد اولیه برای شرکت های کوچکتر

– در زنجیره تامین مواد اولیه و تولید به دلیل محدودیت های ایجاد شده توسط دستگاه های اجرایی مانند بانک مرکزی، گمرک و وزارت حراست در اکثر شرکت ها مشکل وجود دارد. طولانی شدن روند تخصیص ارز بانک مرکزی، زنجیره تامین مواد اولیه را با مشکل مواجه کرده است.

– در خرداد ماه قطعی برق و کمبود مواد اولیه مشکل اصلی بسیاری از شرکت هاست.

– مشکلاتی در سامانه مودیان برای ثبت فاکتور خرید و فروش وجود دارد که باید سریعا رفع شود.

– به دلیل عدم ثبات سیاسی و قیمتی در بازار، فروش شرکت ها کاهش یافته و بسیاری از مشتریان منتظر تثبیت شرایط برای خرید هستند.

انتهای پیام

میانگین امتیاز کاربران: 0 / 5. تعداد آرا: 0

سایر مطالب مرتبط
پرسش/نظر خود را مطرح کنید.

پرسش/نظر خود را مطرح کنید. (آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد)