غضنفری از عدم درک ماموریت های صندوق توسعه ملی گلایه دارد
به گزارش ایسنا، جلسه مشترک اعضای کمیته برنامه و بودجه و محاسبات شورای اسلامی با رئیس و اعضای هیات عامل صندوق توسعه ملی به منظور بررسی آخرین وضعیت منابع و مصارف صندوق توسعه ملی برگزار شد. صندوق توسعه ملی و اعضای کمیته برنامه و بودجه و رئیس صندوق توسعه ملی برای رفع چالش های پیش روی این نهاد رایزنی و همکاری کردند.
در جلسه ای که با حضور مهدی غضنفری رئیس صندوق توسعه ملی و سایر همکاران و غلامرضا تاجگردون رئیس کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات شورای اسلامی و سایر اعضا برگزار شد، چالش های مربوط به پرداخت وجه مطرح شد. از مطالبات این صندوق توسط دولت و سرمایه گذاری های صندوق، توسعه ملی در بخش نفت و گاز کشور تعیین شد.
مهدی غضنفری رئیس صندوق توسعه ملی در این جلسه با تشکر از توجه اعضای کمیته برنامه و بودجه به مشکلات و چالش های پیش روی صندوق توسعه ملی به دستاوردها و ظرفیت های این نهاد در اقتصاد کشور اشاره کرد. و سه چالش مهم پیش روی این نهاد را برشمرد.
درک ناکافی از ماموریت های صندوق های سرمایه گذاری توسط برخی از کارکنان
غضنفری اولین چالش را مدیریت صندوقهای سرمایهگذاری میداند و ضمن اشاره به عدم شناخت مأموریتهای صندوقهای سرمایهگذاری، هشدار داد که ناآگاهی از مأموریتها و وظایف این نهاد میتواند منجر به تعقیب «عدم موضوع» شود. به جای “مسائل”
رئیس صندوق توسعه ملی افزود: اولین کاری که باید در «مدیریت توسعه» انجام داد، درک مفهوم مأموریت های صندوق های سرمایه گذاری چه در ایران و چه در سراسر جهان است. با توجه به این عدم درک صحیح، متاسفانه انتظاراتی از این موسسه مالی وجود دارد که در شرح وظایف و ماموریت های آن نیست.
غضنفری با تاکید بر لزوم اصلاح نگاه به صندوق توسعه ملی، پیشنهاد تشکیل کارگروه مشترکی از اعضای منتخب کمیته برنامه و بودجه و مسئولان صندوق توسعه ملی را برای بررسی و بازتعریف مفاهیم مرتبط با ثروت صندوق حل چالش های پیش روی صندوق و نقش آن مشورت و همفکری در توسعه کشور است.
رئیس بانک مرکزی در ادامه سخنان خود به موضوعات مطرح شده در جلسه اشاره کرد و با اشاره به اظهارنظر اعضا در خصوص مدیریت منابع ارزی توسط بانک مرکزی و یا اینکه آیا قانون 10 درصد از منابع توسعه ملی را تبدیل کرده است. وجوه ریالی یا نوسانات نرخ ارز که باعث کاهش قدرت صندوق از نظر دلارسنجی می شود، خاطرنشان کرد: درعوض اینها مسائل مهمی است که باید به آن پرداخته شود، اما چالش اصلی توسعه ملی نیست. سرمایه گذاری کنید و بهتر است ابتدا چالش های واقعی را شناسایی و اولویت بندی کنید و سپس به سراغ راه حل ها بروید.
چالش های مهم پیش روی صندوق توسعه ملی
به گزارش روابط عمومی صندوق توسعه ملی، مهدی غضنفری گفت: اکنون سه چالش مهم پیش روی صندوق توسعه ملی است که باید برای رفع آنها تلاش کنید. همانطور که در مقدمه گفتم، اولین چالش، عدم آگاهی کافی ارگان ها و مراجع تصمیم گیری اعم از شورای اسلامی و کمیته های آن، برخی نهادهای دولتی و حتی مجلس از تناسب مفهوم ثروت و ثروت و سهم نسل بعدی، توسعه و مفاهیم مدیریت.
رئیس شورای ملی وحدت ملی موضوع دوم را که چالش مهم در مسیر NSI است، استفاده از وجوه NSI در بودجه جاری کشور عنوان کرد و افزود: چرا ارز وجوه NSI است. صرف کسری بودجه دولت می شود نباید از سوی ما به عنوان کارمندان صندوق و دیگران از جمله کمیسیون برنامه و بودجه و مجلس پاسخ داده شود. این واقعیت که لایحه بودجه بیش از ظرفیت ارزی کشور است، دولت را به دنبال مجوز خروج از NFR برای تامین منابع ارزی و جبران کسری بودجه کرده است.
مهدی غضنفری گفت: متاسفانه این یکی از مواردی است که کمیته برنامه و بودجه و مجلس باید پاسخگوی آن باشند و انتظار نداشته باشند که صندوق توسعه ملی پاسخ دهد که چرا از اعتبارات صندوق برای جبران کسری بودجه استفاده شده است. “
رئیس صندوق توسعه ملی تاکید کرد: زمانی که بودجه ای خارج از درآمد ارزی کشور بسته و بدون پیش بینی دقیق هزینه های جاری و عمرانی کشور بسته و تصویب شود، دولت تلویحا مجوز و فرصتی برای برداشت از منابع دریافت می کند. صندوق توسعه ملی
وی از نمایندگان مردم و اعضای کمیسیون برنامه و بودجه خواست در نهایی کردن اعداد و ارقام بودجه دقت لازم را داشته باشند تا پیش بینی ها برای دریافت ارز غیرواقعی و فراتر از توان کشور نباشد تا دولت اقدام به چاپ و برداشت پول نکند. از محل صندوق توسعه ملی به دلیل کسری بودجه.
در ادامه مهدی غضنفری چالش سوم صندوق توسعه ملی را مهم ترین موضوع این نهاد برشمرد و سایر موضوعات مطرح شده را نسبت به چالش سوم فرعی خواند و گفت: چالش سوم و مهمترین مانع صندوق است. بحث ایجاد درآمد جدید و غنی بودن ارز از طریق تولید و صادرات نفت و گاز است.
مهدی غضنفری یادآور شد: متاسفانه در سال های اخیر میادین مشترک نفت و گاز ما از طریق همسایگان در معرض استخراج سریع و مستمر قرار گرفته و سرمایه گذاری های خارجی زیادی در اطراف مرزهای جمهوری اسلامی ایران برای بهره برداری از این میادین مشترک انجام شده است. در عین حال به جای استفاده از اعتبارات صندوق توسعه ملی برای سرمایه گذاری در این حوزه، از انرژی اندکی که برایمان باقی مانده است لذت می بریم و بر سر نحوه تقسیم کیک کوچک دعوا می کنیم.
تلاش صندوق توسعه ملی برای افزایش کیک تولید ثروت در کشور
به گفته مهدی غضنفری، مهم ترین وظیفه کمیسیون برنامه، بودجه و برآورد بحث چگونگی افزایش کیک تولید ثروت در کشور است و سریع ترین راه ممکن سرمایه گذاری برای افزایش تولید و صادرات نفت است.
مهدی غضنفری ضمن گلایه از برخی اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام به دلیل رد پیشنهاد مجلس در برنامه هفتم موسوم به بند «ب» ماده 3 این برنامه که به صندوق توسعه ملی اجازه مشارکت و سرمایه گذاری در نفت را می دهد. و منابع گازی تصریح کرد: وقتی برخی از اعضای نهادهای تصمیمگیر درک کاملی از مفهوم ثروتآفرینی و ایجاد جریان ارزی غنی نداشته باشند، طبیعتا نمیتوان صندوق توسعه ملی را در مسیر رشد قرار داد. سپس باعث رشد کشور شود.
مهدی غضنفری با اشاره به وضعیت و جایگاه صندوق های سرمایه گذاری کشورهای نروژ، چین و امارات و منابعی که در دنیا مدیریت می کنند، گفت: برخی از این موسسات بیش از چندین برابر منابع مدیریت شده در مقایسه با صندوق توسعه ملی و منابع مالی مدیریت شده دارند. به درستی فهمیدهاند که اولاً خود صندوق توسعه ملی باید منابع کافی را به دست آورد تا بتواند با استفاده از منابع از آن برای توسعه و پیشرفت کشور استفاده کند.
رئیس صندوق سرمایه گذاری با انتقاد از پیشنهاداتی که باعث کوچک شدن وجوه تحت مدیریت صندوق می شود، تاکید کرد: وجوهی که ریسک عدم بازگشت دارند از جمله وجوهی هستند که نه به توسعه کشور کمکی می کنند و نه به رونق. از صندوق
غضنفری در پاسخ به اظهارنظر یکی از اعضای کمیته که اصول اولیه مدیریت صندوق توسعه ملی را ذکر کرده و گفته بود که صندوق توسعه ملی نتوانسته این اصول را اجرا کند و به آن وفادار بماند، گفت: در حال برنامه ریزی برای برخورد بودم. با این مشکل اما الان با تاکید شما انگیزه بیشتری دارم. عرض کنم که اصول هفت گانه فوق توسط هیچ یک از مراجع بالادستی به ما ابلاغ نشده است، بلکه از سلسله سخنان ما که در انتقاد از دولتمردان، تسهیلگران و تصمیم گیران بوده است، استخراج شده است. سه سال است که سعی می کنیم مفاهیم جدید این حوزه را درک کرده و به دیگران منتقل کنیم. خلاصه ای از مفاهیم فهمیده شده را نوشته ایم و هفت اصل را از آنها پایه گذاری کرده ایم (اینجا) برای جلوگیری از نابودی منابع صندوق. در واقع آن بخش از اصول مدیریتی صندوق که بر حفاظت از منابع آن تاکید دارد، برای ذینفعان قدرت نوشته شده است که آینده را فدای حال می کنند. همه باید بدانیم که اگر هر سال دارایی های تحت مدیریت صندوق افزایش نیابد، نمی توان از توسعه کشور بیشتر حمایت کرد و سهم نسل آینده را حفظ کرد. همانطور که شرکت، کشور و سایر بخش ها نیاز به توسعه دارند، صندوق توسعه ملی نیز نیاز به توسعه دارد. ما در مجموع 160 میلیارد دلار دارایی تحت مدیریت داریم، در حالی که صندوق های نروژ، چین و امارات 10 برابر دارایی ما تحت مدیریت هستند. آنها یاد گرفته اند که بر این قلمرو حکومت کنند، اما ما می گوییم که ما اصالتاً حاکم هستیم. این نتیجه است.
نامه های سرگردان مهدی غضنفری به مقام معظم رهبری
غضنفری در پایان در پاسخ به یکی از اعضای حاضر که پرسید چرا رئیس هیات عامل صندوق این موارد را به مقام معظم رهبری گزارش نداده است، گفت: چندین نامه به ایشان فرستادم و وضعیت صندوق و چالش های آن را گزارش کردم. ، که فکر می کنم آنها نمی توانند به آنها برسند. در ضمن من هفته پیش آخرین نامه ای که فرستادم رو چک کردم و مطمینم دفتر معظم له نامه رو بهش ندادن. و البته، من نمی دانم چگونه بر سد دفتر غلبه کنم. مشکلات ما یکی دوتا نیست.
پشتیبانی از NFR
در این جلسه، گلمرضا تاجگردون، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با تاکید و تایید نکات مطرح شده از سوی مهدی غضنفری، رئیس صندوق توسعه ملی، از پیشنهاد وی استقبال کرد و گفت: به زودی کارگروهی متشکل از این دو تشکیل می شود. موسسات برای مشاوره و همکاری بیشتر. می تواند به ابزاری برای حمایت از صندوق توسعه ملی تبدیل شود و بستر مناسبی برای حضور این نهاد در برنامه های توسعه کشور ایجاد کند.
در پایان این جلسه اعضای کمیته حمایت خود را از سرمایه گذاری و مشارکت صندوق توسعه ملی در پروژه های نفت و گاز به ویژه میادین مشترک اعلام کردند و بر اهمیت این سرمایه گذاری ها در تقویت اقتصاد کشور تاکید کردند.
انتهای پیام