دستورالعمل‌های انتخاباتی به رسانه‌ها ابلاغ شد

0
(0)

به گزارش ایسنا، به نقل از دبیرخانه شورای نظارت بر مطبوعات، متن کامل دستورالعمل رسانه ای شورای نظارت بر مطبوعات در خصوص انتخابات ریاست جمهوری به شرح زیر است:

انتخابات یکی از مظاهر غرورآفرین و مهم تبلور مردم سالاری دینی در نظام جمهوری اسلامی ایران و تعیین کننده سرنوشت مردم ملت است. بی شک حفظ این حق ضروری است و استمرار آن از اصول خدشه ناپذیر و تغییر ناپذیر این نظام مقدس است. لذا لازم است مدیران و دست اندرکاران محترم رسانه در راستای ایفای رسالت قانونی و تخصصی خود یعنی آگاهی بخشی و آموزش افکار عمومی و تشویق مردم به این حضور آگاهانه و مشارکت حداکثری، توجه ویژه ای به رعایت تشریفات قانونی و اخلاقی داشته باشند. برای عدم طرح افترا و اتهام و پرهیز از تخریب افراد و نهادهای سازماندهی و نامزدهای محترم حاضر در صحنه انتخابات، ملاحظات لازم در نظر گرفته شود.

لازم به ذکر است که مفاد قوانین مربوط به موضوع انتخابات بر احترام به حرمت و حیثیت فرد تاکید و تصریح دارد و به اصحاب رسانه از بحث و نشر مطالب مغایر با اخلاق و حقوق قانونی اخطار داده شده است. افراد و نامزدها

همچنین با توجه به توسعه و پیشرفت ابزارهای ارتباط جمعی و استفاده گسترده از فضای مجازی و امکانات رسانه ای آن، توجه به الزامات و ملاحظات این فضای ارتباطی ضروری است و انتظار می رود رویه های قانونی و اخلاق حرفه ای در این زمینه مناسب باشد. استفاده و بهره مندی از این فضا در تبلیغات و توجه جدی به شفاف سازی برنامه های کاندیداها و افزایش مشارکت هر چه بیشتر مردم باید مورد توجه جدی قرار گیرد.

وی در ذیل توجه مدیران مسئول و فعالان رسانه ای را به برخی ملاحظات و احکام قانونی مرتبط با انتخابات ریاست جمهوری در قانون مطبوعات، قانون انتخابات ریاست جمهوری و فهرست مصادیق محتوای مجرمانه به شرح زیر جلب می کند:

لازم است مدیران محترم رسانه به مأموریت ها و وظایف مندرج در فصل دوم و محدودیت های فصل چهارم و نیز مفاد ماده 23 قانون مطبوعات توجه ویژه داشته و در برنامه ریزی و تعیین سیاست محتوای رسانه ای آنها در جریان انتخابات

ماده 23- در صورت کشف محتوای حاوی توهین یا افترا یا حقایق نادرست یا انتقاد از شخصی (اعم از حقیقی یا حقوقی) در مطبوعات، ذینفع حق دارد ظرف مدت یک ماه به همان نشریه پاسخ کتبی ارسال کند. و نشریه مذکور متعهد می شود که در یکی از دو شماره ای که پس از دریافت پاسخ، در همان صفحه و ستون و با همان حروفی که اصل مقاله منتشر شده است، به صورت رایگان این گونه توضیحات و پاسخ ها را به شرط پاسخ، منتشر کند. مضاعف است نه اصل را نقض کنید و به کسی پیشنهاد اهانت یا تهمت نزنید.

تبصره 1- در صورتی که پست علاوه بر پاسخ فوق مطالب یا توضیحات تکمیلی را منتشر کند، معترض حق پاسخگویی مجدد را دارد. درج بخشی از پاسخ به گونه ای که ناقص یا نامفهوم شود و همچنین افزودن مطالب به آن شامل نمی شود و متن پاسخ باید به تعداد درج شود.

تبصره 2- پاسخ کاندیداها در زمان انتخابات در شماره اول مجله درج شود. مشروط بر اینکه حداقل شش ساعت قبل از انتشار نشریه پاسخنامه در دفتر نشریه بایگانی و رسید دریافت شود.

تبصره 3 (اصلاحی 30/1/1379) – در صورت استنکاف روزنامه از درج پاسخ یا عدم انتشار پاسخ، شاکی می تواند به مراجع قضایی اعتراض کند و در صورت احراز تجدیدنظر، رئیس دادگستری به روزنامه اخطار چاپ خواهد داد. پاسخ و در صورت عدم صحت اخطار پس از صدور قرار توقف موقت نشر که حداکثر مدت آن حداکثر از ده روز نخواهد بود، پرونده را به دادگاه ارجاع می دهد.

تبصره 4 (الحاقی 30/1/1379) – عملیات این ماده و تبصره‌های آن، حق شکایت شاکی به مراجع قضایی را ساقط نمی‌کند.

علاوه بر مواد مذکور در قانون مطبوعات، توجه به مواد 74 و 91 قانون انتخابات ریاست جمهوری که وظایف رسانه ها در انتخابات ریاست جمهوری را مشخص می کند، مورد تاکید قرار می گیرد:

ماده 74 (اصلاحی 26/10/1391) – کلیه رسانه های دیداری، شنیداری، نوشتاری و الکترونیکی و سایر شبکه های مجازی مجاز به درج آگهی یا مطلبی علیه نامزدهای انتخاباتی یا نوشتن مطالبی که حاکی از انصراف گروه یا افرادی از نامزدهای خاص باشد، نمی باشد. . در صورت مشاهده چنین تخلفی، نامزدهای مذکور حق دارند ظرف هجده ساعت پس از انتشار، پاسخ خود را از طریق وزارت کشور در اختیار رسانه ها قرار دهند و رسانه ها موظفند در اسرع وقت نسبت به انتشار آن اقدام نمایند. در صورتی که رسانه مذکور قبل از ساعت ممنوعیت تبلیغات اطلاع رسانی یا منتشر نکند، مدیر مسئول آن باید پاسخ متقاضی را با هزینه شخصی خود به روزنامه یا مجله مشابهی که قبل از ممنوعیت تبلیغات منتشر شده است ارسال کند که نشریه باید آن را در اولین ویرایش آگهی درج کند. انتشار.

ماده 91 (اصلاحی 26/10/1391) – مجازات تخلف از ماده (74) تعطیلی نشریه یا پایگاه خبری یا مرکز ارسال پیامک و شبکه های مجازی به مدت یک تا سه ماه و مدیر نشریه یا. پایگاه خبری یا مرکز ارسال پیامک و شبکه های مجازی به هفتاد و چهار ضربه شلاق محکوم شد. در صورت شناخته شدن نویسنده مقاله، این جریمه شامل نویسنده می شود.

همچنین در بند (ط) فهرست مصادیق محتوای مجرمانه مربوط به انتخابات ریاست جمهوری، عناوین جرم در دو بخش ارائه شده است.

قسمت اول شامل فهرست مصادیق محتوای مجرمانه مربوط به انتخابات است که عمومی بوده و فیلترینگ و مسدودسازی آن در صلاحیت کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه و دادسرا می باشد.

1. ارسال هرگونه مطلب برای تشویق و ترغیب مردم به تحریم یا کاهش مشارکت در انتخابات، تجمعات اعتراضی بدون مجوز، اعتصاب، تحصن، ادعای کذب مبنی بر توقف انتخابات یا هر اقدامی که منجر به اخلال در انتخابات ریاست جمهوری شود. (بند 7 ماده 33 قانون انتخابات ریاست جمهوری و بند 5 ماده 6 و 25 قانون مطبوعات)

2. تشویش اذهان عمومی، تهمت و اظهار اطلاعات نادرست علیه کشور، ایجاد اختلاف بین اقشار جامعه به ویژه از طریق طرح مسائل قومیتی و نژادی، انتشار هرگونه نتیجه نادرست نظرسنجی در خصوص انتخابات ریاست جمهوری و نامزدها. (بند 7 ماده 33 قانون انتخابات ریاست جمهوری مواد 500 و 698 قانون مجازات اسلامی بند 4 ماده 6 قانون مطبوعات – مصوب شورای عالی امنیت ملی)

3. توزیع و ترویج تابلوهای تحریم انتخابات. (ماده 500 قانون مجازات اسلامی)

4. نشر طنز یا طنز یا هر گونه مطالب توهین آمیز و مخرب در فضای مجازی ضد انتخابات. (ماده 700 قانون مجازات اسلامی)

5. نشر هرگونه مطلب علیه نامزدهای انتخاباتی یا نشر مطالب کذب که حاکی از انصراف نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری باشد. (مواد 74 و 91 قانون انتخابات ریاست جمهوری اسلامی)

6. استفاده غیرمجاز از سایت ها و وبلاگ های متعلق به ادارات و مؤسسات دولتی که تمام یا بخشی از دارایی و بودجه آنها اموال عمومی است به منظور تبلیغات له یا علیه نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری. (مواد 62، 68 و 88 قانون انتخاب رئیس جمهور)

7. انتشار محتوای تبلیغاتی نامزدهای ریاست جمهوری در فضای مجازی خارج از مدت تعیین شده برای فعالیت انتخاباتی. (مواد 66 و 67 قانون انتخاب رئیس جمهور)

8. ارسال هرگونه محتوایی برای تحریک، ترغیب، فریب یا تهدید افراد به خرید و فروش رای، رای دادن با شناسنامه جعلی یا سایر شناسنامه ها، جعل اسناد نرخ، بیش از یک بار رای دادن، تقلب در رای گیری و شمارش آرا. (ماده 33 قانون انتخابات ریاست جمهوری و ماده 43 قانون مجازات اسلامی)

9. هر محتوایی را برای ایجاد وحشت برای رای دهندگان یا اعضای صنعت ارسال کنید. (بند 16 ماده 33 قانون انتخابات ریاست جمهوری و آیین نامه آن)

10. استفاده ابزاری از تصاویر افراد برای تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری. (بند 10 ماده 6 قانون مطبوعات)

11. ارسال هرگونه مطلب حاوی توهین، افترا و نشر اکاذیب علیه نظام، قوای سه گانه، سازمان های دولتی و نهادهای اجرایی و نظارتی بر انتخابات ریاست جمهوری. (مواد 500 و 608 و 609 قانون مجازات اسلامی و بند 8 ماده 6 قانون مطبوعات و ماده 746 کتاب تعزیرات قانون مجازات اسلامی فصل جرائم رایانه ای)

12. هرگونه مطالب طبقه بندی شده (محرمانه و طبقه بندی شده) مرتبط با انتخابات ریاست جمهوری را درج کنید. (تبصره 4 ماده 80 قانون انتخابات ریاست جمهوری، ماده 3 قانون مجازات انتشار و افشای اسناد محرمانه و سری دولتی و ماده 731 قانون مجازات اسلامی فصل جرایم رایانه ای و ماده 6 ماده 6 ق. قانون مطبوعات)

13. انتشار مطالب نادرست مربوط به نتایج بررسی صلاحیت، شمارش آرا، نتایج انتخابات. (مواد 697 و 698 قانون مجازات اسلامی و بند 7 ماده 33 و مواد 80 و 85 قانون انتخابات ریاست جمهوری)

14. درج مطالب به منظور تداخل در انتخابات با موضع یا سند جعلی و یا به هر شکل غیرقانونی در فضای مجازی. (ماده 33 بندهای 15 و 17 و ماده 85 قانون انتخاب رئیس جمهور)

15. انتشار و توزیع هرگونه محتوای تبلیغاتی کارکنان ادارات، سازمان ها، ارگان ها و نهادهای دولتی با ذکر موضع، علیه یا علیه هر یک از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری در فضای مجازی. (مواد 68 و 88 قانون انتخاب رئیس جمهور)

16. انتشار و توزیع هرگونه محتوای تبلیغاتی توسط دستگاه های اجرایی و کنترلی انتخابات به نفع یا علیه هر یک از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری در فضای مجازی. (ماده 73 قانون انتخاب رئیس جمهور)

بخش دوم: فهرستی از مصادیق محتوای مجرمانه مرتبط با انتخابات که توسط یک دادستان خصوصی و فقط در صلاحیت مراجع قضایی قابل رسیدگی است:

1. انتشار اظهارات کذب و خلاف واقع از سوی نامزدهای انتخابات مبنی بر داشتن سابقه مناصب دولتی اعم از کشوری و نظامی و انتظامی و صلاحیت تحصیلی. (ماده 555 قانون مجازات اسلامی و قانون مجازات استفاده غیرمجاز از عناوین علمی)

2. هر گونه مطالبی را برای بدنام کردن و انتشار مطالب کذب علیه نامزدهای انتخاباتی ارسال کنید. (مواد 71 و 92 قانون انتخابات ریاست جمهوری و مواد 698 و 700 قانون مجازات اسلامی و ماده 30 قانون مطبوعات)

3. انتشار هرگونه محتوای تبلیغاتی علیه نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری از کلیه رسانه های دیداری، شنیداری، مکتوب و الکترونیک و سایر شبکه های مجازی. (ماده 74 قانون انتخاب رئیس جمهور)

4. انتشار صوت، تصویر، تصویر یا اسرار شخصی و خانوادگی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری بدون رضایت آنان به نحوی که موجب تضییع یا هتک حیثیت آنان شود. (ماده 745 کتاب تعزیرات قانون مجازات اسلامی فصل جرایم رایانه ای و ماده 31 قانون مطبوعات)

در خاتمه امیدواریم با توجه به شرایط خاص حاکم بر کشور به دلیل از دست دادن و شهادت رئیس جمهور و همراهان ایشان و لزوم برگزاری انتخابات زودهنگام، مدیران مسئول و فعالان عرصه رسانه با دلبستگی و تعهد بیشتری به اصول حرفه‌ای و چارچوب‌های قانونی، حوزه برگزاری هرچه باشکوه این انتخابات که جلوه‌ای از اراده جمعی مردم در تعیین سرنوشت کشور است.

انتهای پیام



منبع

میانگین امتیاز کاربران: 0 / 5. تعداد آرا: 0

سایر مطالب مرتبط
پرسش/نظر خود را مطرح کنید.

پرسش/نظر خود را مطرح کنید. (آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد)