ثبات ساختار حکومتی جمهوری اسلامی اقتدار خود را در برابر بحران های سیاسی نشان داده است/ ایران

0
(0)

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، بحران سیاسی ناشی از غیبت رئیس جمهور می تواند در هر کشوری باعث هرج و مرج و بی قانونی شود، اما تاریخ سیاسی کشورمان تغییر ناگهانی رئیس قوه مجریه سه را تجربه کرده است. از این رو ساختار اداری کشورمان در این مرحله طبق قانون به خدمت خود ادامه داد و بر اساس اصل 131 قانون اساسی انتخابات برگزار و رئیس جمهور جدید منصوب شد.

عزل بنی صدر دست منافقین را برگرداند و خرمشهر را نجات داد

«ابوالحسن بنی صدر» وی از مبارزان سیاسی رژیم پهلوی در خارج از کشور و نزدیک به جبهه ملی بود که در 5 بهمن 1358 با حدود 11 میلیون رای به عنوان اولین رئیس جمهور ایران انتخاب شد و امام خمینی (ره) در 30 بهمن این فرمان را اجرا کردند. همان سال و او را به فرماندهی منصوب می کند و کل نیرو را منصوب می کند. اما بنی صدر به جای همکاری با انقلابیون واقعی مانند حزب جمهوری اسلامی و جامعه مدرسین، با مجاهدین خلق و عده ای آشفته و با شروع جنگ تحمیلی که فرماندهی کل قوا را رهبری کرد، همکاری کرد. نیروهای مسلح به نمایندگی از امام (ره) از کمک به جبهه ها خودداری کردند و یکی از عوامل اصلی سقوط خرمشهر تعلل بنی صدر برای کمک به نیروهای مردمی بود.

در این راستا بنی صدر در 20 خرداد 1360 به دستور امام راحل از فرماندهی کل قوا عزل و صلاحیت وی در 31 خرداد در شورای اسلامی مورد بررسی قرار گرفت و عدم کفایت سیاسی وی با 177 رای موافق تصویب شد. . بنی صدر سرانجام در 16 مرداد با کمک خلبان شاه در لباس یک زن از ایران گریخت و به یکی از منفورترین چهره های سیاسی تاریخ کشورمان تبدیل شد. برکناری بنی صدر مصادف با ورود سازمان مجاهدین خلق خلق به مرحله مسلحانه بود، لذا آنها ماهیت بی وفایی خود را نشان دادند و مردم خیابانی و شخصیت های سیاسی را کشتند.

یکی از دلایل برکناری بنی صدر از سوی نمایندگان، آشفتگی وی در جبهه های جنگ تحمیلی است. وی در زمان تصدی فرماندهی کل نیرو سه عملیات را بدون حضور نیروهای سپاه انجام داد که هر سه عملیات به دلیل ضعف فرماندهی ناکام ماند و منجر به سقوط خرمشهر شد. لازم به ذکر است که اغتشاشات 23 اسفند 59 و سخنرانی بنی صدر در دانشگاه تهران از عوامل ایجاد اختلاف بین مردم و مجاهدین خلق بود که باعث درگیری های گسترده در تهران شد.

جبهه حق علیه باطل پس از عزل بنی صدر تقویت شد و فرماندهان مستعفی بنی صدر به میدان دفاع مقدس بازگشتند تا اینکه خرمشهر در 12 خرداد 1340 به همت رزمندگان اسلام و از سوی دیگر آزاد شد. دست کشور، برای اولین بار سیاستمداران مورد تایید حزب جمهوری اسلامی. پای کار آمدند و مسیر جمهوری اسلامی را در مسیر پیشرفت و خدمت مستقر کردند، هرچند که بحران های امنیتی از سوی منافقین وجود داشت که با دولت «شهید محمدعلی رجایی» و «آیت الله خامنه ای» خنثی شد.

اصل 131 قانون اساسی یکی از تصمیمات قانونی برای ادامه ریاست جمهوری در بحران های سیاسی است. این اصل حاکی از تشکیل شورایی برای اداره امور اجرایی کشور برای مدت 50 روز و آمادگی برای انتخابات ریاست جمهوری به شرح زیر است:

«در صورت فوت، استعفا، استعفا، غیبت یا بیماری بیش از دو ماه رئیس‌جمهور و یا در صورت انقضای دوره ریاست‌جمهوری و عدم انتخاب رئیس‌جمهور جدید به دلیل موانع یا موارد مشابه. ; معاون اول رئیس‌جمهور اختیارات و مسئولیت‌های خود را با موافقت رهبری بر عهده می‌گیرد و شورایی متشکل از رئیس مجلس، رئیس قوه قضائیه و معاون اول رئیس‌جمهور موظفند انتخاب رئیس‌جمهور جدید را حداکثر ظرف مدت زمان مقرر تنظیم کنند. در صورت فوت معاون اول رئیس جمهور یا موارد دیگری که مانع از انجام وظایف وی شود و در صورت نداشتن معاون اول رئیس جمهور، شخص دیگری را به جای وی تعیین می کند. “

ثبات سیاسی ایران در دهه 60 با وجود ترور رئیس جمهور و جنگ تحمیلی

در پی برکناری بنی صدر بر اساس اصل فوق، جمهوری اسلامی ایران برای برگزاری دومین انتخابات ریاست جمهوری اقدام کرد. برای اولین بار در این دوره هیئت نگهبان تشکیل شد که وظیفه احراز صلاحیت داوطلبان را بر عهده گرفت و پس از بررسی های لازم از بین 71 داوطلب، صلاحیت ها را بررسی کرد. «حبیب الله عسکر اولادی»، «علی اکبر پروش»، «محمدعلی رجایی» و «عباس شیبانی» به موازات این اقدام تایید و اعلام شد اولین شورای موقت ریاست جمهوری متشکل از نخست وزیر (شهید رجایی)، رئیس مجلس (هاشمی رفسنجانی) و رئیس دیوان عالی کشور (سید بهشتی) از 1 تیر تا 11 مرداد 1377 تشکیل شد. تا اینکه این شورا پس از انتخاب شهید رجایی به عنوان دومین رئیس جمهور ایران منحل شد.

“شهید محمدعلی رجایی” پس از پیروزی انقلاب اسلامی به عنوان وزیر آموزش و پرورش دولت موقت منصوب شد و پس از استعفای مهندس بازرگان با تصمیم شورای انقلاب در سمت خود باقی ماند. شهید رجایی در اولین دوره شورای اسلامی به نمایندگی از مردم تهران به عنوان نخست وزیر انتخاب شد و پس از برکناری بنی صدر در نهایت شهید رجایی با کسب 12 میلیون و 770 هزار و 500 رأی، 90 درصد آرا در دوره دوم انتخابات ریاست جمهوری را به خود اختصاص داد. به پایان رسید و رئیس جمهور شد اما در هشتم شهریور 1360 بر اثر انفجار در دفتر نخست وزیری توسط منافقین کشته شد.

پس از بمباران دفتر نخست وزیری در 8 شهریور 1360 توسط منافقین و شهادت رئیس جمهور محمدعلی رجایی و دکتر محمد جواد بهنر نخست وزیر وقت، بلافاصله شورای موقت ریاست جمهوری با حضور اعضای حجت الاسلام تشکیل شد. اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس مجلس و آیت الله عبدالکریم موسوی اردبیلی، رئیس دیوان عالی کشور. سپس نام مهندس سید محمد گرهی، سید علی اکبر پرورش و آیت الله مهدوی کنی برای انتخاب نخست وزیر پیشنهاد شد و در نهایت شورای ریاست جمهوری آیت الله مهدوی کنی را به عنوان نخست وزیر با تصدی سمت وزیر کشور در کابینه شهید باهنر انتخاب کرد. 10 شهریور . بلافاصله کابینه آیت الله مهدویکنی با 170 رای موافق به تصویب مجلس رسید، بنابراین همه سمت ها مشابه کابینه شهید باهنر بود و تنها در وزارتخانه های «دولت» و «راه» تغییراتی رخ داد.

وزارت کشور کابینه جدید در روز شنبه 21 شهریور 1360 . سیزده روز پس از شهادت رئیس جمهور و نخست وزیر وقت، دستور برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و موقت مجلس را صادر کرد. سومین دوره انتخابات ریاست جمهوری در شرایطی برگزار شد که کشور در اوج بحران سیاسی قرار داشت. تداوم جنگ تحمیلی و نیاز نیروهای خط مقدم به پشتیبانی لجستیکی و انسانی و تشدید کشتارهای بی رویه منافقین علیه مردم عادی در کوچه و بازار، دو بحران بزرگ کشور بود. اما مقدمات انتخابات به گونه ای بود که در این مدت 46 نفر داوطلب شدند و پس از بررسی هیئت امنا، صلاحیت 4 نفر تایید شد. در این انتخابات، آیت‌الله خامنه‌ای در دهم مهرماه ۱۳۶۰ به عنوان رئیس‌جمهور انتخاب شد و توانست با ۹۵ درصد آرا، بیشترین درصد آرای مردم را در انتخابات ریاست‌جمهوری توزیع کند.

مشارکت حداکثری مردم در همه پرسی، انتخابات ریاست جمهوری و شورای اسلامی در بحبوحه بحران سیاسی و امنیتی دهه 60 نشان دهنده ایمان خالصانه مردم به اسلام و انقلاب بود که نقشه های شوم منافقین داخلی را خنثی کرد. دشمنان خارجی همچنین فداکاری مردم در برابر رژیم بعث عراق موجب تقویت وحدت ملی شد و کشور را از تجزیه نجات داد. همچنین شهادت رجایی و ریاست جمهوری حضرت آیت الله خامنه ای موجب تثبیت ساختار اداری کشورمان شد و دشمن از نابودی جمهوری اسلامی ایران ناامید شد.

نمایش جهانی اقتدار ایران با شهادت خادمان کشور

“شهید آیت الله سید ابراهیم رئیسی” که در تاریخ 9 اردیبهشت 1403 برای افتتاح سد مرزی قیز قالاسی به همراه اعضای هیئت دولت به استان آذربایجان شرقی سفر کرده بود، بالگرد حامل وی در مسیر بازگشت به تبریز در منطقه وارتزگان دچار سانحه شد و به شهادت رسید. آیت الله رئیسی هشتمین رئیس جمهور «حسین امیرعبدالخیان» وزیر امور خارجه، «سید محمدعلی آل هاشم» نماینده ولی فقیه در آذربایجان شرقی و امام جمعه تبریز و «مالک رحمتی» استاندار شدند. آذربایجان شرقی اما این حادثه دردناک باعث کندی امور کشور نشد.

پس از شهادت آیت الله سیدابراهیم رئیسی و یارانش، مقام معظم رهبری از همه اعضای دولت خواستند بدون وقفه و تأخیر و با همان روحیه و نشاط همیشه به کار خود ادامه دهند تا خللی در امور کشور و کشور ایجاد نشود. حل مشکلات مردم . در همین راستا «محمد محبر» معاون اول رئیس جمهور در 10 اردیبهشت 1403 جلسه شورای دولت را تشکیل داد. و در این جلسه هیات دولت 2 مصوبه در خصوص اصلاح معاهده تجارت آزاد ایران و سوریه و همچنین مجوز صدور اعلامیه بند 6 ماده 44 کنوانسیون سازمان ملل متحد برای مبارزه با فساد را تصویب کرد که زمینه های لازم را فراهم می کند. تسهیل توافق استرداد .

پس از شهادت هشتمین رئیس جمهور اسلامی ایران و هیئت همراه در سانحه سقوط بالگرد، بسیاری از مقامات و مسئولان کشورهای جهان و نهادهای بین المللی به صورت حضوری، تلفنی و یا مکتوب از این حادثه تلخ ابراز تاسف کردند و ابراز نگرانی کردند. تسلیت به ملت شریف ایران و خانواده شهدا. سفرای کشورهای مختلف برای امضای دفتر یادبود شهید رئیسی در وزارت امور خارجه یا سفارتخانه های جمهوری اسلامی ایران در اقصی نقاط جهان صف آرایی کردند و این واکنش جهانی خشم دشمنان جمهوری اسلامی ایران را برانگیخت. .

بر اساس مصوبه جلسه روسای قوا متشکل از آقایان «محمد محبر» سرپرست رئیس جمهور، «محمد باکر کلیباف» رئیس شورای اسلامی شهر و «غلام محسن محسنی اژی» رئیس قوه قضائیه، انتخابات آینده در تاریخ 13/12/1397 برگزار خواهد شد. جمعه 17 تیر 1403 و کاندیدای پیروز دولت چهاردهم را تشکیل می دهد. ثبت نام داوطلبان از 20 تا 24 خرداد و شورای نگهبان بین 80 نفر انجام شد. اسامی 6 کاندیدای واجد شرایط به نام های «مسعود بهزیکیان»، «مصطفی پورمحمدی»، «سید جلیلی»، «علیرضا زاکانی»، «امیرحسین قاضی زاده» و «محمد باکر کلیباف» اعلام شد. در 20 ژوئن اعلام شد. یادآور می شود شهادت آیت الله رئیسی همه منتقدان را بر آن داشت تا به زحمات خادم الرضا(ع) پی ببرند و سرمایه اجتماعی در حمایت از اقدامات موثر دولت سیزدهم و انعکاس جهانی همدلی مردم زنده شود. ایران دشمنان نظام اسلامی را ناامید کرده است.

تجربه یک استیضاح و دو شهادت رئیس جمهور در تاریخ سیاسی جدید 45 ساله کشورمان و پس از پیروزی انقلاب اسلامی نشان داد که پایه های مستحکم اقتدار، ثبات و امنیت نظام مقدس جمهوری اسلامی است. ایران وابسته به افراد نیست، بلکه حاکمیت قانون در کنار مردم شریف و شهیدپرور برقرار شد.

بدیهی است که وقتی بحران های متعدد سیاسی در دهه اول و حتی سال های اول انقلاب اسلامی نتوانست کشور ما را تکان دهد، برعکس ایران عزیز و قدرتمند پس از 46 سال توسعه همه جانبه سیاسی و علمی آسیب پذیر نیست. کشور و در راستای دستیابی به «تمدن جدید»، «اسلام» گام برمی دارد و به آن نزدیک شده است.

انتهای پیام

میانگین امتیاز کاربران: 0 / 5. تعداد آرا: 0

سایر مطالب مرتبط
پرسش/نظر خود را مطرح کنید.

پرسش/نظر خود را مطرح کنید. (آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد)