تب دنگی؛ مهم ترین موضوع روز در حوزه سلامت/ ثبت 9 مورد عفونت موضعی در هرمزگان
رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت آخرین وضعیت بیماری در استان ها را تشریح کرد و گفت: «تب کود دامی» مهمترین معضل بهداشتی این روزها محسوب می شود.
دکتر شهنام آرشی در گفت وگو با ایسنا. وی با بیان اینکه 9 مورد محلی تب دنگی گزارش شده است، گفت: این روزها تب دنگی مهمترین معضل بهداشتی محسوب می شود. در حال حاضر استان های هرمزگان، سیستان و بلوچستان – (به ویژه شهرستان چابهار)، بوشهر، خوزستان، گیلان، مازندران و گلستان درگیر این بیماری هستند. اگرچه پشه آئدس در استان های مازندران و گلستان صید نشده است، اما این دو استان نیز در معرض خطر هستند.
او ادامه داد: بیشترین موارد دنگی از کشور امارات وارد شده و 9 مورد محلی در بندرلنگه استان هرمزگان گزارش شده است.. اخباری مبنی بر صید پشه آئدس در برخی استان ها مانند خراسان رضوی در رسانه ها منتشر شد. ناگفته نماند که هیچ پشه ای در این استان ها صید نشده است، اما تب دنگی گزارش شده است. تب دنگی در استان های شیراز، مشهد، قزوین و قم نیز گزارش شده است که همگی از امارات وارد شده اند.
رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت درباره شکل ظاهری پشه آئدس توضیح داد: اگر فردی بتواند پشه آئدس را با ذره بین ببیند، خطوط سفید این پشه را می بیند. این پشه به دلیل خطوطی که دارد در جنوب کشور «پش گورخاری» نامیده می شود و نام این پشه در جنوب شرق آسیا نیز «پشه ببر» است. پشه معمولی هیچ خط سفیدی ندارد. بنابراین، اگر پشه آئدس زیر میکروسکوپ قرار گیرد، خطوط سفید آن قابل مشاهده است.
آرشی افزود: پشه آئدس از نظر بیولوژیکی می تواند چهار بیماری چیکونگونیا، تب زرد، زیکا و تب دنگی را منتقل کند. اگرچه پشه آئدس می تواند حامل چهار بیماری باشد، پشه مالاریا فقط می تواند ناقل یک بیماری، مالاریا باشد.
وی خاطرنشان کرد: واکسن تب دنگی در جنوب شرق آسیا و آمریکا در حال انجام آزمایشات بالینی است. واکسن تب دنگی برای شرایط فعلی کشور مناسب نیست. زیرا واکسن باید برای ویژگی های پشه مناسب باشد. نباید تصور کرد که واکسن برای وضعیت فعلی مناسب است. به عنوان مثال حدود 50 سال از شناسایی ویروس اچ آی وی می گذرد اما در این مدت هیچ واکسنی برای این ویروس وجود ندارد. باز هم تاکید می کنم واکسن برای شرایط فعلی کشور مناسب نیست. این مشکل منحصر به ایران نیست و واکسن تب دنگی در همه کشورها موجود نیست و برخی کشورها در حال انجام آزمایشات بالینی هستند.
آرشی گفت: مراقبت برای پیشگیری از گزش پشه و تب دنگی بسیار مهم است. دستورالعمل های بهداشتی برای این بیماری از جمله استفاده از لوسیون های دافع حشرات، پوشیدن لباس مناسب، بهبود محیط و موارد دیگر ارائه شده است که همه این موارد باید رعایت شود.
انتهای پیام