انس با ادبیات کهن برای مدرن شدن در داستان
محمدرضا سرشار به مناسبت هفته کتاب در سفر به مازندران و شهرستان بابل در گفت وگو با ایسنا اظهار کرد: علاقه به مطالعه و ادبیات از خانواده شروع می شود که عمیق ترین تاثیر را در شخصیت انسان ایجاد می کند.
وی افزود: یکی از عوامل مهم علاقه من به ادبیات مادربزرگم بود که گنجینه ای از داستان ها، تمثیل ها و چستن های قدیمی بود و مرا به این رشته علاقه مند کرد.
این هنرمند مردمی بیان می کند: دوران کودکی و نوجوانی ام را در سفر گذراندم و در شکل گیری شخصیت من تاثیر داشت.
وی با اشاره به اینکه در گذشته مانند الان تلویزیون و امکانات تفریحی وجود نداشت، گفت: دوران کودکی ما در بازی سپری شد و شب ها پدرمان قصه می خواند و ما گوش می کردیم.
سرشار با اشاره به اینکه از سال 1360 تا 1384 اجرای برنامه قصاص ظهر جمعه را بر عهده داشتم، ادامه داد: همه انسان ها از یک خانواده هستند، بنابراین همه معلمان دنیا وجه اشتراک دارند، هرچند تحصیل و اخلاق بر مردم تأثیر می گذارد و ما منکر تفاوت های فرهنگی و مذهبی نیستیم.»
وی گفت: ادبیات مدرن امروزی محصول همان آثار قدیمی است که با توجه به نیازهای مختلف به روز شده است.
وی افزود: فرهنگ ما یکی از قدیمی ترین و اصیل ترین فرهنگ های جهان با قدمتی 6000 ساله است و تاریخ و ادبیات ما بسیار غنی است.
استفاده از گنجینه کتاب های محلی
وی با اشاره به اینکه باید از گنجینه های بومی استفاده کرد، خاطرنشان کرد: کشور ما در شعر و ادبیات داستانی قدمتی طولانی دارد و شعر ما در بین بهترین های جهان قرار دارد، اما ادبیات داستانی ما برای مدرن شدن نیاز به زمان دارد. برای نیل به این امر ابتدا باید با ادبیات کهن خود آشنا شویم و پژوهشگران در این زمینه فعال باشند و عناصر خاصی را استخراج و به اهل قلم عرضه کنند. هر چند کار انجام شد، اما باید توسط قصه گوها انجام شود.
سرشار ادامه داد: در عصر پست مدرن باید جهانی بیندیشیم و منطقه ای عمل کنیم، برای اهداف فرهنگی ما علمای هنر باید واجد شرایط باشند.
وی با اشاره به اینکه هنر دارای ساختار اجرایی است که باید به آن احترام گذاشت، تصریح کرد: اگر کلمه ای نتواند ساختار اجرایی مناسب آن هنر را در قالب هنری به تصویر بکشد. تبدیل به هنر نشده است.
سرشار با اشاره به اینکه اولین آثار هنری اش داستان خرگوش های من بود، یادآور شد: این اثر در هفت هزار نسخه چاپ شده و همچنان در دست چاپ است.
این هنرمند مردمی بیان کرد: در حوزه ادبیات کودک و نوجوان در بخش نیمه روشنفکری سه نویسنده ایرانی در دنیا جایزه گرفتند که دیپلم افتخار نیز بود.
سرشار یادآور شد: در حوزه ادبیات بزرگسالان در هیچ جشنواره بین المللی آثار برگزیده نداریم، البته این ملاک نیست. من فکر می کنم جشنواره ادبیات جهان جهت دار است و به هر اثری جایزه نمی دهند، بلکه آثاری را که با اهداف فرهنگی آنها همخوانی دارد جایزه می دهند و این افتخاری است برای نویسندگانی که جایزه نگرفتند زیرا نشان دهنده دلبستگی ماست. نویسندگان به آرمان های ملی .
وی با اشاره به اینکه در کشور دو نوع جشنواره دولتی و خصوصی داریم، گفت: پذیرش اثر در جشنواره لزوماً به معنای پایین بودن سطح علمی سایر نویسندگان نیست، بلکه دلیل آن است. به ترکیب داوران یا اینکه برخی از داوران خیلی علمی نیستند اگر ترکیب هیئت منصفه تغییر می کرد. ممکن است شخص دیگری جایزه گرفته باشد و پذیرفته شده باشد.
وی افزود: هنر در دنیا با حمایت دولت رشد نکرد، زمانی که صنعت و تکنولوژی رونق گرفت هنر توانست خود را تثبیت کند.
محمدرضا سرشار نویسنده، پژوهشگر، منتقد ادبی و گوینده برنامه پرمخاطب رادیویی «کاسه ظهر جمعه» است که در زمینه داستان نویسی و آموزش آنها فعالیت های زیادی دارد، آثار ادبی و کتاب هایی چون آنک آن یایم نظرده و مهاجر کوچ در کارنامه آثار او.
او مؤسس انجمن قلم ایران و اولین کتاب سال در ایران است. آثار این هنرمند موفق به دریافت 36 جایزه ملی و برخی از آثار او به زبان های مختلف در داخل و خارج از کشور ترجمه شده است و در سال 1373 به عنوان یکی از مفاخر فرهنگ معرفی شد.
در مجموع چهار عنوان کتاب و چند داستان از سرشار در دوره قبل از انقلاب منتشر شد و در دوره پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران در سال 1357 حدود 140 عنوان کتاب دیگر از وی در قالب داستان و پژوهش منتشر شد. ، نقد و مناظره تفسیر ادبی در قالب تالیف یا ترجمه و تعدادی دیگر از جمله سه شماره مجله داستان، هفت جلد داستان انقلاب، دو جلد از «سه شنبه های دوست داشتنی» و… منتشر شد. کودکان، نوجوانان و بزرگسالان در قالب تدوین و ویرایش قطور.
انتهای پیام