آمار چاقی و ضعف در کودکان ایرانی / تغییرات علل مرگ و میر کودکان در طول زمان

0
(0)


آمار و ارقام اختلالات وزنی و شایع ترین اختلالات رشدی کودکان ایرانی و عوامل خطر برای سلامت کودکان و برنامه های وزارت بهداشت برای حفظ و ارتقای سلامت کودکان در کشور از جمله موضوعات است. گفتگوی ایسنا با رئیس کانون جوانان جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت.

دکتر صابر جباری، رئیس مرکز جمعیت جوانان، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت در گفت وگو با ایسنا. وی در تشریح بررسی وضعیت اختلالات دوران کودکی بیان می کند که آخرین گزارش از وضعیت اختلالات دوران کودکی در سال 1401 منتشر شده است، اختلالات وزنی در کودکان به لاغری و کم وزنی محدود نمی شود، بلکه بررسی ها نشان می دهد که شیوع چاقی در بین کودکان زیر سن پایین است. 5 حدود 0.8 درصد و شیوع اضافه وزن در کودکان زیر 5 سال نیز حدود 2 درصد است.

آمار چاقی و ضعف در کودکان ایرانی / تغییرات علل مرگ و میر کودکان در طول زمان

وی ادامه داد: کوتاهی قد از دیگر ناراحتی های شایع کودکان است. آمار و ارقام مربوط به اختلالات کودکان نشان می دهد که شیوع کوتاهی قد در بین کودکان زیر 5 سال حدود 4.5 درصد است.

فقر تغذیه ای و اختلالات خوردن از عوامل موثر در پیدایش اختلالات دوران کودکی است

رئیس مرکز جمعیت جوانان، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت، لاغری، کم وزنی، چاقی، اضافه وزن و کوتاهی قد را شایع ترین بیماری کودکان دانست و گفت: بیشترین اختلالات کودکان زیر 5 سال – سالخوردگی ریشه در سوء تغذیه دارد. علاوه بر سوء تغذیه؛ دو مولفه «فقر غذایی» و «سوء تغذیه» نیز در بروز اختلالات دوران کودکی دخیل هستند. با توجه به اینکه «اختلال خوردن» یکی از عوامل مؤثر در پیدایش اختلالات دوران کودکی است، می‌توان گفت که همه کودکانی که از این اختلالات رنج می‌برند، لزوماً متعلق به خانواده‌های فقیر و کم‌تغذیه نیستند.

سبک زندگی ناسالم و پیدایش اختلالات دوران کودکی

جباری با بیان اینکه عادات غذایی نادرست در بروز اختلالات دوران کودکی نقش دارد، خاطرنشان کرد: توجه به سبک زندگی سالم نکته مهم و ضروری در پیشگیری از اختلالات دوران کودکی است. «سبک زندگی ناسالم»، «افزایش مصرف فست فودها»، «استفاده بی رویه از تنقلات مصنوعی و جایگزینی آن به جای غذا برای کودکان» از جمله عوامل ایجاد اختلالاتی مانند لاغری، کمبود وزن، چاقی، اضافه وزن و کوتاهی قد است که باعث می شود. به رفاه مالی خانواده ها مرتبط نیستند.

شایع ترین اختلالات رشدی در کودکان

رئیس مرکز سلامت جمعیت، جوانان، خانواده و مدارس وزارت بهداشت با اشاره به اختلالات رشدی در کودکان، گفت: متاسفانه آمار رسمی در مورد اختلالات رشدی در کودکان نداریم. شایع ترین اختلال رشد در کودکان و پس از آن اختلال نقص توجه و بیش فعالی، دومین اختلال رشدی شایع در کودکان هستند. مطالعات نشان می دهد که «ناتوانی یادگیری» سومین اختلال رشدی شایع در کودکان است.

وی «تاخیر یادگیری» و «کم‌توانی ذهنی» را از دیگر اختلالات رشدی در کودکان عنوان کرد و خاطرنشان کرد: شایع‌ترین اختلالات رشدی در کودکان «اختلالات زبانی»، «اختلال نقص توجه بیش‌فعالی»، «یادگیری»، «جهانی رشدی» بوده است. تاخیر و عقب ماندگی ذهنی در کودکان. پس از شش اختلال رشد شایع، اختلالات طیف اوتیسم، اختلالات بینایی، فلج مغزی و اختلالات شنوایی در رتبه بعدی شایع ترین اختلالات رشدی در کودکان قرار دارند.

نظارت و کنترل دوره ای سلامت کودکان

اجرای طرح «یسنا».

جباری با بیان اینکه سلامت کودکان باید مورد توجه قرار گیرد، افزود: با توجه به اهمیت سلامت کودکان، سلامت این قشر از جامعه به صورت دوره ای پایش می شود. توزیع شیر رایگان در مدارس با تاکید بر مناطق محروم از سال گذشته آغاز شد. توزیع شیر مدارس یکی از برنامه هایی است که نقش مهمی در سلامت کودکان دارد و باید ادامه یابد.

وی درباره دیگر اقدامات وزارت بهداشت برای نظارت و پایش وضعیت سلامت کودکان گفت: اجرای طرح ملی «یسنا» با همکاری وزارت رفاه اجتماعی، کار و تعاون اجتماعی از دیگر برنامه ها است. وزارت بهداشت برای نظارت و پایش وضعیت سلامت کودکان. خانواده هایی که دارای کودکان سوء تغذیه هستند در قالب طرح «اسنا» بسته های غذایی دریافت می کنند و امیدوارم اجرای این طرح ادامه داشته باشد.

رئیس کانون جوانان جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت ادامه داد: امضای تفاهم نامه با سازمان ها و مجموعه ها برای رفع سوءتغذیه در خانواده ها منحصر به وزارت رفاه نیست، بلکه وزارت بهداشت و درمان در این زمینه می پردازند. وی همچنین با مجموعه‌های دیگری از جمله بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی و ستاد فرمان امام (ره) قرارداد همکاری منعقد کرد تا بسته‌های حمایتی در اختیار جامعه هدف قرار گیرد.

توزیع بسته های غذایی برای رفع سوءتغذیه بین کودکان و مادران

جباری در خصوص توزیع بسته های غذایی تصریح کرد: توزیع بسته های غذایی برای کمک به رفع مشکلات سوء تغذیه در بین کودکان و مادران کار ارزشمندی است. با توجه به اینکه توزیع بسته های غذایی به رفع مشکلات سوء تغذیه در بین کودکان و مادران کمک می کند، باید منابع پایداری برای ادامه این طرح در نظر گرفته شود. اطمینان توزیع بسته های غذایی باید پایدار باشد تا توزیع مستمر باشد. همچنین همکاری کلی نهادهای مختلف می تواند به بهبود اجرای توزیع مواد غذایی کمک کند تا در کشور شاهد زنان باردار و کودکان بدغذایی نباشیم.

کاهش مرگ و میر کودکان در گروه های سنی مختلف

رئیس مرکز سلامت جمعیت، جوانان، خانواده و مدارس وزارت بهداشت با بیان اینکه شاخص های سلامت کودکان بسیار زیاد است، خاطرنشان کرد: مرگ و میر نوزادان تا 28 روزگی، مرگ و میر کودکان 1 تا 59 ماهه. ” و ” مرگ و میر زیر 5 سال ” از جمله شاخص های سلامت کودکان هستند. پس از انقلاب اسلامی روند مرگ و میر نوزادان به دلیل ارتقای سطح خدمات درمانی و بهداشتی کاهش یافت.

وی ادامه داد: قبل از انقلاب اسلامی نرخ مرگ و میر زیر پنج سال برابر با 135 در هزار تولد زنده بود که این رقم در سال 1402 به 15.51 در هزار تولد زنده رسید، همچنین نرخ مرگ و میر نوزادان زیر 28 روز معادل 32 در هزار تولد زنده بود. ، به 8.38 در هزار تولد زنده می رسد.

تغییرات در علل مرگ و میر کودکان در طول زمان

جباری درباره علل مرگ و میر کودکان نیز گفت: کودکان در گذشته بر اثر بیماری های عفونی و انگلی مانند اسهال و استفراغ جان خود را از دست می دادند اما این روزها علل مرگ و میر کودکان متفاوت است. تصادفات و حوادث غیرعمدی مانند تصادفات رانندگی و غرق شدن، شایع ترین علت مرگ کودکان 1 تا 59 ماهه امروزی است.

وی با اشاره به علل مرگ کودکان 1 تا 59 ماهه تاکید کرد: بسته های آموزشی پیشگیری از حوادث و سوانح به والدین ارائه شود. همچنین ایمنی جاده، ایمنی خودرو، نصب صندلی کودک با کمربند ایمنی در پیشگیری از تصادف نقش دارد.

رئیس مرکز سلامت جمعیت، جوانان، خانواده و مدارس وزارت بهداشت، آموزش والدین را مورد توجه قرار داده ایم و افزود: تجربیات را از حوادث مختلف جمع آوری کرده و در اختیار خانواده ها قرار می دهیم.

نقش سزارین در بروز نقص در نوزاد

وی همچنین درباره علل مرگ و میر نوزادان توضیح داد: «سندرم دیسترس تنفسی» که اغلب ریشه در نارس بودن دارد یکی از عوامل اصلی مرگ و میر نوزادان محسوب می شود. متاسفانه آمار «سزارین» در کشور بسیار بالاست. این امر مشکلات زیادی را برای نوزاد و مادر ایجاد می کند. به عبارت دیگر می توان گفت سزارین در بروز نارسایی ها نقش دارد. اگر بتوانیم روند زایمان سزارین را کنترل کنیم قطعا مرگ و میر نوزادان کاهش می یابد.

برنامه های وزارت بهداشت برای حمایت از کودکان

جباری با بیان اینکه وزارت بهداشت برنامه هایی را برای سلامت کودکان تدوین کرده است، افزود: کاهش مرگ و میر کودکان ناشی از حوادث و سوانح و بیماری های شایع دوران کودکی، «افزایش شیردهی» و «توجه به احیای کودکان» از اولویت های این وزارتخانه است. بهداشت در حوزه مراقبت از سلامت کودکان در سال 1403 می باشد.

رئیس مرکز جمعیت جوانان، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت گفت: وزارت بهداشت در نظر دارد مرگ و میر تصادفی و غیرعمد کودکان را به کمترین میزان ممکن کاهش دهد. اگرچه میزان مرگ و میر کودکان 1 تا 59 ماهه بر اثر تصادفات و حوادث غیرعمد نسبت به گذشته رو به کاهش است، اما همچنان باید میزان مرگ و میر ناشی از این موارد کاهش یابد.

برنامه ریزی برای افزایش شیردهی

وی درباره اولویت دوم وزارت بهداشت در خصوص سلامت نوزادان نیز توضیح داد: افزایش شیردهی از دیگر برنامه های وزارت بهداشت در سال جاری است. وزارت بهداشت در نظر دارد تغذیه با شیر مادر را در کانون توجه قرار دهد و این مهم را برجسته کند. مطالعات نشان می دهد که حدود 50 درصد از نوزادان تا سن 6 ماهگی به طور انحصاری با شیر مادر تغذیه می شوند.

برگزاری دوره آموزشی احیای کودک

جباری با بیان اینکه برای کاهش مرگ و میر کودکان برنامه ویژه ای در سطح بیمارستان ها در نظر گرفته ایم، خاطرنشان کرد: احیای کودکان دشوارتر از بزرگسالان است. وزارت بهداشت دوره های آموزشی را برای افراد درگیر در ارائه خدمات در بیمارستان های کودکان و اورژانس ها برگزار می کند.

رئیس مرکز جوانان جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت گفت: چندین بسته خدماتی از جمله درمان رایگان کودکان زیر هفت سال در بیمارستان‌های دولتی و دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور ارائه شده است و این برنامه اجرا می‌شود. در نظام سلامت کشور ما همچنین برنامه هایی را برای تشخیص زودهنگام اختلالات در رشد کودکان تدوین کرده ایم و در حال اجرای آنها هستیم. اجرای برنامه هایی در زمینه اختلالات دوران کودکی می تواند منجر به تشخیص به موقع و صحیح تاخیر رشد در کودکان و مداخلات مناسب و به موقع برای جلوگیری از ایجاد تاخیر رشد در کودکان شود.

انتهای پیام

میانگین امتیاز کاربران: 0 / 5. تعداد آرا: 0

سایر مطالب مرتبط
پرسش/نظر خود را مطرح کنید.

پرسش/نظر خود را مطرح کنید. (آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد)